Uscată, normală sau grasă, pielea sensibilă este o piele care este slăbită din punct de vedere fiziologic sau mecanic. Prin urmare, este ușor iritabilă, având un prag de reacție scăzut la un stimul extern.
Principalele ingrediente agresive pentru piele sunt :
– anumiți surfactanți sau agenți de curățare: de fapt, datorită polarității lor duale, pot deteriora filmul hidrolipidic. Fără protecție, pielea devine mai sensibilă la agresiuni. Agenții “surgrar” din anumite produse curățătoare refac filmul hidrolipidic deteriorat.
– parfumurile, coloranții, conservanții și anumiți excipienți pot provoca, de asemenea, reacții, fie iritații, fie alergii. În ceea ce privește parfumurile, formulăm produsele noastre folosind arome specifice pentru a limita riscul de intoleranță.
Ele pot prezenta două riscuri pentru piele:
– iritații
Aceste reacții pot apărea atunci când produsele conțin agenți tensioactivi dăunători, care deteriorează filmul hidrolipidic. Acesta este motivul pentru care este important să utilizați produse de curățare potrivite, bine formulate și, de preferință, surgras, pentru a preveni acest tip de iritație. În plus, unul sau două dușuri pe zi sunt suficiente. De fapt, spălarea prea frecventă poate dezechilibra flora protectoare a pielii.
– reacții alergice
Ca orice produs aplicat pe piele, produsele curățătoare pot provoca reacții alergice. Prin urmare, este important atunci când dezvoltați un produs nou, să evitați utilizarea unui ingredient care este un alergen cunoscut, cum ar fi anumite parfumuri, conservanți și coloranți, și să asigurați efectuarea de teste clinice pentru a confirma hipoalergenicitatea produsului.
Săpunurile dermatologice (sindeții) sunt produse „fără săpun”, realizate în principal din tensioactivi sintetici delicați. Utilizarea acestora este justificată pentru față sau corp, atunci când săpunul nu este tolerat foarte bine sau în cazul afecțiunilor dermatologice. Săpunurile sunt produse printr-o reacție de saponificare, în care un amestec de grăsimi (denumite în mod obișnuit acizi grași cu trigliceride) este tratat cu o bază puternică. Ele sunt mai detergente. Săpunurile “superfatted” sunt îmbogățite cu lanolină, ulei de migdale dulci și glicerină, pentru a reface filmul hidrolipidic.
Impuritățile care se depun pe piele sunt din punct de vedere chimic mai apropiate de ulei decât de apă. Deci nu este suficientă apa simplă. Numai produsele de toaletă pot „desprinde” murdăria de pe piele și pot favoriza eliminarea acestora în apa cu care vă clătiți.
Principiul
Rogé Cavaillès, expert în igienă corporală, aduce în continuare inovații pentru îngrijirea și protejarea pielii delicate și sensibile a tuturor membrilor familiei, menținând un principiu de formulare recunoscut: adăugarea unor agenți „lipidici” adaptați.
În mod natural, pielea are pe suprafața sa un film protector, denumit film hidrolipidic; această peliculă naturală protejează pielea în mai multe moduri:
•Participă la formarea unei bariere cutanate, care ne protejează de agresiunile externe.
•Menține hidratarea și suplețea pielii, împiedicând evaporarea apei conținute în piele.
•Combate agresiunile microbiene, protejând flora cutanată benefică.
Eficacitatea agenților lipidici
Apa calcaroasă, utilizarea produselor de toaletă prea agresive, variațiile climatice sau tratamentele care deshidratează pot altera acest film. În aceste condiții, pielea nu mai asigură o barieră de protecție: se deshidratează, devine uscată și își pierde suplețea.
Agenții lipidici au o afinitate deosebită pentru piele, care le permite să nu fie îndepărtați după clătire, lăsând astfel pe piele o peliculă protectoare.
Beneficiile pentru pielea sensibilă
O protecție naturală mai bună împotriva agresiunilor externe.
•O hidratare optimă.
•Un confort imediat: pielea nu se mai „strânge”, rămâne suplă și catifelată.
Pielea bebelușilor este diferită de pielea adulților. Este deci important să spălați bebelușul cu un produs specific, care trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
– o bază foarte delicată.
– un parfum ușor.
– să nu conțină coloranți.
– să conțină agenți lipidici, care permit protejarea pielii acestuia.
Dacă suferiți de micoză, trebuie să consultați un medic. În paralel, spălați-vă bine lenjeria la 60° C pentru a distruge ciupercile. De asemenea, utilizați un produs de igienă intimă specific, cu pH alcalin, care va ajuta la calmarea iritațiilor și a mâncărimilor generate de micoză.
Cel mai adesea, ciuperca vinovată este Candida Albicans. Din acest motiv, micozele se mai numesc și candidoze. Totul ține de echilibrul sau dezechilibrul ecosistemului vaginal. Este suficient un tratament cu antibiotic, un produs de igienă nepotrivit sau uneori un diabet prost gestionat și ciuperca se dezvoltă. 70 % din cazurile de candidoză sau de micoză se datorează unor cauze interne care duc la un dezechilibru al florei vaginale.
Excesul de igienă intimă, cu produse de spălare nepotrivite, fragilizează mucoasele. Flora vulvo-vaginală se modifică și nu mai asigură apărarea, lăsând să se dezvolte anumiți microbi care duc la apariția unor iritații locale neplăcute. Pentru a menține echilibrul natural al florei, realizarea toaletei intime o dată sau de două ori pe zi este suficientă.
Evitați îmbrăcămintea prea mulată între picioare și produsele de protecție (protejslipurile) cu plastic, care sporesc macerarea.
– Este preferabilă lenjeria intimă din bumbac în locul celei din material sintetic.
– Schimbați lenjeria intimă zilnic.
– Nu vă iritați mucoasele cu un produs de igienă nepotrivit.
– Dacă sunteți sensibilă la iritații sau mâncărimi vulvare, gândiți-vă, de asemenea, la schimbarea detergentului pe care îl utilizați pentru spălarea lenjeriei intime cu unul hipoalergenic.
Trebuie să rețineți un singur lucru: evitați macerarea! Fie că preferați tampoanele sau absorbantele, acestea nu trebuie menținute mai mult de 4 ore consecutive. Dacă mențineți prea mult sângele și secrețiile în contact cu pielea, acestea se pot transforma într-un bulion de cultură, care poate favoriza înmulțirea unei bacterii numite Gardnerella.
Pentru a respecta flora vulvo-vaginală, trebuie să mențineți pH-ul la un anumit nivel de aciditate (pH 5,5). Este deci important să utilizați produse cu pH fiziologic (5,5) pentru a permite lactobacililor (sau bacilului Döderlein) să se dezvolte corect și să împiedice proliferarea germenilor patogeni. Pe de altă parte, este important să utilizați un produs pentru spălare foarte delicat, care nu agresează mucoasele și este, de preferință, hipoalergenic.
Bacilul Döderlein (sau lactobacilul) secretă anumite substanțe care protejează de infecții: peroxidul de hidrogen (H2O2) și acidul lactic. Practic, aceste două substanțe împiedică proliferarea germenilor patogeni. De asemenea, acestea permit menținerea nivelului corect de aciditate în vagin, cu un pH între 3,8 și 4,5. Dacă, din orice motiv (ați luat antibiotice sau igiena nu este adecvată, de exemplu), bacilii Döderlein sunt distruși sau numărul lor devine insuficient, se dezvoltă ceilalți microbi din vagin, iar dezechilibrul conduce la o infecție. Pentru a proteja acest ecosistem fragil, toaleta intimă cu un produs adaptat (bază de curățare blândă, fără săpun și cu pH fiziologic) este esențială pentru prevenire.
Flora vaginală și vulvară este un ecosistem care trebuie protejat. Această floră este alcătuită dintr-o mulțime de germeni cu rol de protecție. Când totul este în ordine, toate aceste bacterii protectoare conviețuiesc în armonie. De fapt, de la naștere, vaginul fetelor este colonizat de o floră bacteriană benefică. În perioada pubertății, secrețiile vaginale devin mai abundente și flora se transformă, pentru a face trecerea spre cea a unei femei. Bacteria cea mai importantă este bacilul Döderlein, care mai este numit și lactobacil.